Selecteer een pagina

VeiligDomein

Veiligheid- & Crisismanagement

Training locoburgemeester

 

Bent u als wethouder voorbereid op uw rol als locoburgemeester? Bij het vervangen van de burgemeester wordt van u als locoburgemeester verwacht dat u de burgemeestersbevoegdheden binnen het veiligheidsdomein kent en dat u weet hoe te handelen als opperbevelhebber tijdens rampen en crises.

Veilig Domein bereidt u op deze taken voor met diverse trainingen vol best practices en herkenbare voorbeelden uit de praktijk. U kunt kiezen uit drie opties: een training burgemeestersbevoegdheden, een training crisisbeheersing voor (loco)burgemeesters of een combinatie van beide trainingen, die we uiteraard naar uw wensen samenstellen. 

 

Eerste inzet locoburgemeester

De burgemeester is als eenhoofdig bestuursorgaan verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en de veiligheid in zijn gemeente. De burgemeestersbevoegdheden op dit terrein kunnen niet worden gedelegeerd aan bijvoorbeeld wethouders.

Op het moment echter dat een burgemeester afwezig is, bijvoorbeeld door ziekte, vakantie of anderszins, is de wethouder als locoburgemeester wél aan zet en dat gebeurt vaker dan gedacht. Bij veel impactvolle incidenten van de afgelopen jaren was eerst een locoburgemeester aan zet. Denk bijvoorbeeld aan het neerstorten van een vliegtuig van Turkish airlines, een brand met dodelijke afloop in Leeuwarden, het instorten van brugdelen in Alphen aan den Rijn, de cellenbrand bij Schiphol, het Monstertruckdrama in Haaksbergen en ga zo maar door. Hoewel dit soort incidenten gelukkig niet vaak voorkomen, is de kans op incidenten als een uit de hand gelopen burenruzie, een steekpartij, overlast door een verwarde inwoner en andere incidenten die maatschappelijke onrust kunnen veroorzaken redelijk groot. Het is dus belangrijk om kennis te hebben van de burgemeestersbevoegdheden en te weten wat de rol van opperbevelhebber inhoudt.

Training bevoegdheden

Tijdens de training burgemeestersbevoegdheden gaan we in op veel voorkomende situaties, waarbij de (loco)burgemeester gebruik moet maken van zijn of haar burgemeestersbevoegdheden binnen het veiligheidsdomein. Denk hierbij aan het sluiten van een drugspand, het opleggen van een crisismaatregel, mogelijkheden uit de Wet aanpak woonoverlast, het inzetten van noodbevoegdheden en meer.

Na deze training heeft u kennis van de meest voorkomende bevoegdheden en weet u wanneer u deze kunt inzetten (proportionaliteit en subsidiariteit).

Praktisch:

  • Tijdsinvestering: 3,5 uur (incl. korte, tussentijdse pauze)
  • Voorkennis op het gebied van bevoegdheden niet vereist
  • Aantal deelnemers in overleg

Training crisisbeheersing

Rampen & crises komen gelukkig niet vaak voor, maar als ze voorkomen dan is er een belangrijke rol weggelegd voor de (loco)burgemeester en betrokken wethouders. In de wet is opgenomen dat de (loco)burgemeester opperbevelhebber is ten tijde van rampen & crises, een rol waar u op voorbereid dient te zijn. Veel veiligheidsregio’s bieden trainingen op het gebied van GRIP op- en afschalingen en oefenen met de meest zware scenario’s. Bij Veilig Domein gaan we juist veel meer in op praktische kant van uw rol, best practices naar aanleiding van 20 jaar crisisbeheersing en oefenen we met realistische, veel voorkomende (GRIP-nul) scenario’s.

Tijdens de training crisisbeheersing voor (loco)burgemeesters maakt u kennis met de rol van voorzitter van een crisisteam (doet u dit zelf of niet?) en uw rol als burgervader / burgermoeder, strateeg, beslisser en collegiaal bestuurder. Daarnaast gaan we in op het verschil tussen de (loco)burgemeester en de wethouder(s).

Praktisch:

  • Tijdsinvestering: 3,5 uur (incl. korte, tussentijdse pauze)
  • Voorkennis op het gebied van crisisbeheersing is handig, maar niet vereist
  • Aantal deelnemers in overleg

Combinatie bevoegdheden & crisisbeheersing

De combinatietraining burgemeestersbevoegdheden & crisisbeheersing wordt geheel in overleg met u samengesteld. Vóór de training bespreken we uitgebreid de wensen van de deelnemers, kiezen we de inhoud en tijdsinvestering tijdens de training. 

Na deze training heeft u kennis van de meest voorkomende bevoegdheden en kent u uw rol als (loco)burgemeester en of wethouder ten tijde van impactvolle incidenten, rampen & crises. 

Praktisch:

  • Tijdsinvestering: in overleg 
  • Voorkennis op het gebied van bevoegdheden en of crisisbeheersing is handig, maar niet vereist
  • Aantal deelnemers in overleg

interim management

Op zoek naar een interim manager, adviseur of tijdelijke opvulling van een vacature? Veilig Domein kan u ondersteunen.

LEES MEER

Trainen en oefenen

Van strategisch crisismanagement tot aan operationele inzet. Alle trainingen zijn gebaseerd op ervaringen uit de praktijk.

LEES MEER

Veilig Domein

Den Haag

06 – 294 014 16

 

 

Contact